Nieuws

Sony heeft de FE 14 mm/1.8-lens geïntroduceerd voor zijn full-frame systeemcamera's, een lichtsterke ultra-groothoek primelens. Dit is al weer de zesde nieuwe FE lens die Sony dit jaar op de markt brengt en de derde in het G-Master programma. De lens is verrassend compact en licht. De maten zijn 85,6 x 101,6mm en weegt slechts 460g.

Lees verder →

Nikon heeft aangekondigd dat ze op 26 april firmware-updates zullen uitbrengen voor de volledige reeks systeemcamera's uit de Z-serie, inclusief updates voor de Z50, Z5, Z6, Z7, Z6 II en Z7 II. De firmware-updates hebben enkele nieuwe functies en bestaande functies zijn verbeterd.

Lees verder →

Sennheiser heeft een aantal nieuwe producten aangekondigd die zijn ontworpen om audio-opnames op locatie te vereenvoudigen. De eerste is een geheel opnieuw ontworpen MKE 400 shotgun-microfoon voor op de camera of aan de smartphone. Dit apparaat heeft dezelfde naam als zijn voorganger, maar is geheel vernieuwd. In de behuizing, die voorzien is van een windscreen, bevindt zich een op een shockmount gemonteerde supercardioïd richtmicrofoon.

Lees verder →

Fujifilm presenteert een nieuw objectief; de FUJINON XF18mm/1.4 R LM WR. Dit objectief is mede door de lichtsterkte een welkome aanvulling.

Lees verder →

Canon heeft een nieuwe, later dit jaar te verschijnen, camera aangekondigd: de EOS R3. De EOS R3 wordt in alle opzichten de snelste uit de R-serie met 30fps en de eerste waarin, opnieuw ontwikkelde, ooggestuurde autofocus wordt toegepast.

Verder worden er drie nieuwe lenzen aan de RF-serie toegevoegd: Een nieuwe 100mm/2.8 macro en twee lichtsterke supertelelenzen, een 600mm/4.0 en een 400mm/2.8.

Lees verder →

Sigma heeft de nieuwe Fp L aangekondigd. Een versie met hoge resolutie van zijn bijzonder compacte L-mount Fp, de Fp L heeft een 61 MP BSI-CMOS-sensor, een hybride AF-systeem en ondersteuning voor Raw video-opname en -uitvoer. Samen met de camera komt de EVF-11 electronische zoeker die aan de zijkant van zowel de Fp L als de originele Fp wordt bevestigd.

Lees verder →

Slechts één week na de introductie van de lichtsterke FE 50mm/1.2GM heeft Sony drie nieuwe compacte full-frame prime-lenzen met E-mount aangekondigd: een 24mm /2.8 G, 40mm/2.5 G en 50mm/2.5 G. Alle drie de lenzen hebben hetzelfde formaat en bijna hetzelfde gewicht. De lenzen meten allemaal 64 x 45 mm en wegen tussen 162-174 gram. De Sony FE 24 mm/2.8, 40mm/2.5 en 50mm/2.5 leveren dezelfde hoge beeldkwaliteit.

Lees verder →

Panasonic heeft de release aangekondigd van nieuwe firmware-updates voor drie van zijn Lumix S-serie full-frame spiegelloze camera's, en de BGH1 box-camera, o.a. 5,9K Blackmagic RAW-opnames met de S1H.

Lees verder →

Sony heeft een nieuwe FE 50mm/1.2 GM (G Master) -lens aangekondigd. De lens biedt fotografen een 1/2-stop extra lichtsterkte in een behuizing die ongeveer even groot is als de Planar T * 50mm F1.4 ZA, die al enkele jaren op de markt is.

Lees verder →

Sigma heeft een nieuwe 28-70 mm/2.8 DG DN Contemporary-lens met keuze uit L- en E-vatting aangekondigd. Het ontwerp is gebaseerd op dat van de reeds langer leverbare 24-70mm/2.8 Art lens en deze nieuwe 28-70mm biedt een vergelijkbare optische beeldkwaliteit.

Lees verder →

Rode Wireless Go II

24-02-2021

Rode heeft de Wireless Go II aangekondigd, een nieuw draadloze twee-kanaals microfoon-opnamesysteem. Het nieuwe systeem heeft hetzelfde uiterlijk als zijn Wireless Go-voorganger, maar voegt de mogelijkheid toe om twee geluidsbronnen tegelijk op te nemen, en mogelijkheid om opnames op te slaan in de ontvanger. In tegenstelling tot de originele Rode Wireless Go, die met slechts één zender en één ontvanger werd geleverd, bestaat de Wireless Go II-kit geleverd uit drie onderdelen: twee zenders en één twee-kanaals ontvanger

Lees verder →

Sony heeft de compacte FX3 full-frame videocamera aangekondigd. De FX3 vormt het instapmodel van de Cinema Line van videocamera’s en vult de ruimte tussen de FX6 en de a7S III.

De FX3 is voorzien van dezelfde 12 MP full-frame BSI-CMOS-sensor als de a7S III en belooft dezelfde UHD 4K-mogelijkheden, inclusief 60p-opname van de volledige sensorbreedte en 4K / 120p met een kleine uitsnede. Het biedt dezelfde keuze aan bitrates en codecs als de a7S III, dat wil zeggen 10-bit 4:2:2 met de keuze uit XAVC HS (H.265) of XAVC S (H.264) met bijpassende bitrates. De FX3 kan ook XAVC S-I opnemen, een All-I H.264-indeling, maar heeft niet de DCI-opties (verhouding 1,89: 1) van de FX6.

Lees verder →

Met de Canon XA45 introduceert Canon een ultracompacte, professionele videocamera met 20x zoomlens.

De Canon XA45 heeft een 1/2.3-type CMOS-sensor en een DIGIC DV6-beeldprocessor die 4K UHD levert. De Full HD-beeldkwaliteit wordt verbeterd met behulp van oversamplingHD-beeldverwerking. De XA40 is uitgerust met een 20x optische zoomlens en een 29,3 mm groothoek.

Lees verder →

Fujifilm heeft de X-E4 aangekondigd, de nieuwste X-camera in meetzoekerstijl. Deze is voorzien van dezelfde 26 MP X-Trans BSI-CMOS-sensor als de X-S10 en deelt veel van de functies van die camera. Het belangrijkste verschil is de vormgeving en dat de X-E4 geen ingebouwde beeldstabilisatie heeft.

Lees verder →

Gelijk met de gloednieuwe GFX100S camera heeft Fujifilm een nieuwe lichtsterke standaard 80mm prime-lens aangekondigd voor het middenformaat camerasysteem, equivalent aan 63 mm (in termen van 35 mm) en weegt 795 gram.

Lees verder →

Fujifilm GFX100S

27-01-2021

Een grensverleggende 102 megapixel systeemcamera uit de GFX Serie die opnieuw iedereen positief zal verrassen. Zo zit de FUJIFILM GFX100S niet alleen boordevol technisch vernuft, maar is hij voor een systeemcamera met zo’n grote sensor bovenal handzaam en compact.

Lees verder →

Sony Alpha A1

27-01-2021

Sony heeft de A1 gepresenteerd, het vlaggenschip in de Sony Alpha lijn. We waren al wat gewend van Sony, als het aan komt op 'state of the art' ontwikkelingen, maar deze verrassing zagen we echt niet aankomen.

Lees verder →

LEICA Q2 Monochrom

11-11-2020

Leica heeft een nieuwe camera geintroduceerd: de Leica Q2 Monochrom. Een unieke camera, omdat dit de eerste full-frame compact-camera is die speciaal werd ontwikkeld om er alleen zwart-wit opnames mee te maken.

Lees verder →

DJI Pocket 2

21-10-2020

DJI heeft de release aangekondigd van de nieuwe DJI Pocket 2, een tweede generatie drie-assige gimbal met minicamera.

Deze heet geen Osmo Pocket meer, maar kortweg: Pocket 2. De prestaties zijn over de hele linie verbeterd. Ondanks het zelfde kleine formaat met een gewicht van slechts 117 g, heeft de Pocket 2 een grotere sensor en lens met wijdere beeldhoek dan de Osmo Pocket, waarvan de beeldkwaliteit voor zowel foto's als video aanzienlijk is verbeterd.

De nieuwe 1 / 1.7 ”sensor werkt samen met een nieuwe 20 mm (equivalent) F1.8 lens om 16 MP foto's te maken in de standaard modus en tot 64 MP afbeeldingen in hoge resolutie modus. De Pocket 2 kan 4K-video opnemen met maximaal 60 fps en een bitsnelheid van 100 Mbps. DJI heeft een HDR-opname-optie toegevoegd en het apparaat biedt nu tot 8x zoom met behulp van de 64 MP hoge-resolutiemodus of 4x zoom bij opnamen met 16 MP of 1080p.

Lees verder →

Canon heeft de EOS C70 aangekondigd, een digital cinema camera in een kleine body die lijkt op een mirrorless camera. De C70 maakt gebruik van de RF-lensvatting van Canon, waardoor het de eerste Cinema EOS-camera is die het nieuwste lenssysteem Canon gebruikt.

Lees verder →