Sony ILME-FX30 4K Super35-cinecamera
Ga terug naar het overzicht

Sony introduceert een nieuwe toevoeging aan de Cinema Line: de FX30. De nieuwe FX30 is een compacte 4K Super 35-cinemacamera met talrijke professionele functies van de Cinema Line, zoals Dual Base ISO, Log-opnamemodi en door de gebruiker geïmporteerde LUT’s (opzoektabellen). Deze camera is verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs.

De FX30 biedt filmmakers cinematografische expressie met de nieuwste beeldvormingssystemen. De camera is uitgerust met een nieuwe back-illuminated APS-C Exmor R CMOS-sensor van 20,1 megapixel (Super 35-formaat) en een dual base ISO (800/2500) voor hoge gevoeligheid, weinig ruis en een dynamisch bereik van 14+ stops.

De FX30 ondersteunt een groot aantal codecs voor video-opnames. De camera kan opnames maken van 4K Super 35 (16:9) door middel van 6K-oversampling met maximaal 60fps. De FX30B* biedt ook de mogelijkheid voor opnames met een hoge beeldsnelheid, waaronder 4K met 120fps en full HD met 240fps. Beide 16:9-opnamemodi kunnen beelden vastleggen in 10-bits 4:2:2. Daarnaast kan een HDMI Type A-connector worden ingezet om 4K-, 16-bits RAW-gegevens op een externe recorder op te slaan.

Evenals de rest van de Cinema Line beschikt de FX30 over Log-opnamemodi door Cine El, Cine El Quick en flexibele ISO-modi mogelijk te maken voor opnames met de S-Log3-gammacurve, wat voor meer flexibiliteit zorgt bij kleurenindeling. Met de drie modi kunnen video-opnames worden gemaakt terwijl met een geschikte LUT een voorvertoning kan geven van het uiteindelijke beeld. Daarnaast beschikt de FX30 over een selectie van ingebouwde filmische looks, zoals Sony's S-Cinetone en kan hij foto’s maken zonder burst. De camera biedt geavanceerde beeldverwerkingsmogelijkheden dankzij de BIONZ XR-processor, zodat natuurlijke gradaties en een realistische kleurweergave mogelijk worden.  

De FX30 is uitgerust met Sony’s snelle en betrouwbare autofocus, met instellingen als:

•             Real-time Eye AF (mensen, dieren of vogels)
•             Real-time tracking
•             Gedetailleerde AF-instellingen
•             AF Assist

De functie Focus Map maakt het gemakkelijker om scherptediepte te visualiseren, terwijl ‘Breathing Compensation’ een stabiele beeldhoek biedt tijdens het scherpstellen. De camera levert ook effectieve stabilisatie voor run and gun-opnames met Active Mode dankzij de optische interne 5-assige beeldstabilisatie en tijdcode-sync.

De FX30 beschikt ook over andere functies die de spirit van de Cinema Line vasthouden, waaronder:

•             Nieuw aanpasbaar hoofdmenuscherm met een snelle toegang tot veelgebruikte items
•             Nieuw stand-by filmscherm dat een onbelemmerd zicht van het onderwerp biedt
•             Knoppen en draaischijven speciaal bestemd voor filmopnames

De FX30 heeft ook post-productiebewerking met ingebouwde LUT en EI-metadata. Deze metadata zijn beschikbaar via de nieuwste versie van Sony’s Catalyst Prepare- of Catalyst Browse-applicaties. In augustus is een nieuwe "Catalyst Prepare Plugin" voor Adobe Premiere Pro uitgebracht. 
De FX30 is verkrijgbaar met een XLR-handgreepeenheid, die gebruikt kan worden voor opnamen uit een lage hoek en filmmakers bovendien in staat stelt om heldere audio op te nemen via verschillende audio-ingangen, waaronder twee XLR audio-ingangen en een 3,5 mm stereo-miniaansluiting voor 4-kanaals opnamen. Via de Multi Interface shoe of microfoonaansluiting kunnen externe microfoons direct worden aangesloten op de camera. De FX30 beschikt daarnaast over een interne stereomicrofoon voor audio-opnames. De FX30 en FX30B (body, zonder XLR handle unit) zijn voorzien van twee geheugenkaartsleuven die compatibel zijn met zowel CFexpress Type A-kaarten als SDXC/SDHC-kaarten.

Prijzen en beschikbaarheid
De nieuwe FX30 is eind oktober beschikbaar voor circa €2800,-. De camera zal worden verkocht bij een aantal erkende Sony-dealers in Europa. De FX30 biedt ultieme creatieve vrijheid en is te koop met of zonder de XLR-handgreep. De nieuwe FX30B* is ook eind oktober beschikbaar voor circa €2300,-. De camera zal worden verkocht bij een aantal erkende Sony-dealers in Europa. Een productvideo van de nieuwe FX30 kun je hier bekijken.    

Naast de nieuwe FX30 kondigt Sony twee nieuwe CFexpress Type A geheugenkaarten aan: de CEA-G320T en de CEA-G640T. Het zijn beide geheugenkaarten met grote capaciteit die snelle prestaties ondersteunen voor zowel lezen als wegschrijven. De compacte en hoogwaardige CFexpress Type A geheugenkaart CEA-G320T zal vanaf oktober beschikbaar zijn voor een prijs van ongeveer €710,-, terwijl de CFexpress Type A geheugenkaart CEA-G640T vanaf december beschikbaar is voor circa €1350,-. Naast de bestaande kaarten van 80GB en 160GB zullen kaarten met een hoge capaciteit van 320GB en 640GB aan de serie worden toegevoegd.  

* FX30B verwijst naar de camera zonder top handle