Sony FX3 compacte Full-frame Cinecamera
Ga terug naar het overzicht

Sony heeft de compacte FX3 full-frame videocamera aangekondigd. De FX3 vormt het instapmodel van de Cinema Line van videocamera’s en vult de ruimte tussen de FX6 en de a7S III.

De FX3 is voorzien van dezelfde 12 MP full-frame BSI-CMOS-sensor als de a7S III en belooft dezelfde UHD 4K-mogelijkheden, inclusief 60p-opname van de volledige sensorbreedte en 4K / 120p met een kleine uitsnede. Het biedt dezelfde keuze aan bitrates en codecs als de a7S III, dat wil zeggen 10-bit 4:2:2 met de keuze uit XAVC HS (H.265) of XAVC S (H.264) met bijpassende bitrates. De FX3 kan ook XAVC S-I opnemen, een All-I H.264-indeling, maar heeft niet de DCI-opties (verhouding 1,89: 1) van de FX6.

De FX3 heeft een compacte, stof- en vochtbestendige behuizing met een koelventilator die zodanig is gemonteerd, direct naast de sensor en processor, waardoor langere opnametijden mogelijk zijn dan bij de a7S III. Net als de a7S III bevat hij zowel fasedetectie-autofocus op de sensor als een beeldstabilisatiemechanisme voor de sensor.

In tegenstelling tot zijn broer of zus voor foto's / video's, heeft de FX3 geen zoeker en is hij voorzien van een aantal ¼” schroefgaten langs de bovenplaat en zijkanten, waardoor accessoires direct op de camera kunnen worden gemonteerd zonder dat een kooi nodig is . Deze compacte en lichte Cinema Line-camera is ontworpen voor meer bewegingsvrijheid en weegt slechts 715 gram, inclusief batterij en geheugenkaarten. De behuizing is 77,8 mm hoog, 129,7 mm breed en 84,5 mm diep.

 

 

 

De camera heeft een design dat zeer geschikt is voor opnamen uit de hand of met een gimbal. De cameragreep is zorgvuldig ontworpen om optimale flexibiliteit, stabiliteit en comfort voor lange opnamen te bieden. Bij de camera wordt een handgreep voor montage aan de bovenzijde met ingebouwde XLR / 1/4” jack "TRS-adapter meegeleverd. Hiermee kan ook op maximaal vier kanalen audio in de camera worden opgenomen. Deze audio-adapter, de tally-lampjes van de camera en meer video-gerichte ergonomie onderscheiden hem van de a7S III.

 

 

De Sony FX3 is verkrijgbaar vanaf half maart 2021 voor € 4.700,-

De belangrijste kenmerken van de FX3 zijn:

  • 10,2 megapixel full-frame CMOS Exmor R-back-illuminated sensor en BIONZ XR-beeldverwerkingsprocessor
  • Ultrahoge gevoeligheid met ISO-bereik tot 409.600 voor omstandigheden met zeer weinig licht en een dynamisch bereik van meer dan 15 stops
  • S-Cinetone-sfeerprofiel, geïnspireerd op het Venice-kleurpallet, ook gebruikt in FX9- en FX6- Cinema Line-camera’s, en opnemen tot 4K 120p
  • Compact en lichtgewicht bodyontwerp met uitstekende bedienbaarheid voor handheld-opnamen en opnamen met een gimbalstabilizer
  • Behuizing met meerdere schroefgaten (1/4-20 UNC) maakt het eenvoudig om accessoires te monteren
  • Afneembare XLR-handgreep met twee keer XLR-TRS audio input
  • “Active Mode”-beeldstabilisatie voor een zeer stabiel beeld bij het filmen uit de hand
  • Fast Hybrid-autofocus, Touch Tracking (realtime tracking) en realtime Eye-AF, ook gebruikt in Alpha-camera’s
  • Ononderbroken 4K 60p-opnamen (Continu) door effectieve warmteafvoer en ingebouwde ventilator?