Sony FE 50 mm/1.2 G-Master lens
Ga terug naar het overzicht

Sony heeft een nieuwe FE 50mm/1.2 GM (G Master) -lens aangekondigd. De lens biedt fotografen een 1/2-stop extra lichtsterkte in een behuizing die ongeveer even groot is als de Planar T * 50mm F1.4 ZA, die al enkele jaren op de markt is. De optische constructie bestaat uit 14 elementen in 10 groepen en omvat drie 'extreem asferische' (XA) elementen die lensfouten minimaliseren en tegelijkertijd een hoog oplossend vermogen over het het hele beeld mogelijk maken. De 'Nano AR II'-coating helpt overstraling en nevenbeelden te verminderen. Twee zwevende focusgroepen zorgen voor een korte scherpstel en worden aangedreven door vier lineaire motoren die de 50mm/1.2 GM tot de snelst scherp stellende lens in zijn soort maken. De lens heeft een minimale focusafstand van 0,4 m en een maximale vergroting van 0,17x.

De XA-elementen hebben een verbeterde oppervlakteprecisie (0,01 µm) om sferische aberratie te onderdrukken, en worden zorgvuldig gecontroleerd in de ontwerp- en productiefase om een vloeiende, natuurlijke bokeh' zowel op de voorgrond als op de achtergrond te garanderen. Een diafragma met 11 lamellen zorgt voor cirkelvormige, onscherpe highlights, zelfs als bij kleinere diafragma’s.

Zoals elke G Master-lens, heeft de 50 mm/1.2  GM een solide constructie en weerbestendige afdichting, inclusief een fluorcoating op het voorste element om stof, water en vingerafdrukken te weren. Er is een handmatige diafragmaring die kan worden 'geklikt' of 'losgeklikt', evenals twee scherpstelvergrendelingsknoppen waarvan de functies kunnen worden aangepast. De handmatige scherpstelring is soepel en goed gedempt, en de lineaire scherpstelrespons zal zeker waardering vinden bij het maken van video-opnames.

De Sony FE 50mm/1.2 GM zal medio tot eind mei beschikbaar.