Sony FE 14mm/1.8 GM groothoeklens
Ga terug naar het overzicht

Sony heeft de FE 14 mm/1.8-lens geïntroduceerd voor zijn full-frame systeemcamera's, een lichtsterke ultra-groothoek primelens. Dit is al weer de zesde nieuwe FE lens die Sony dit jaar op de markt brengt en de derde in het G-Master programma. De lens is verrassend compact en licht. De maten zijn 85,6 x 101,6mm en weegt slechts 460g.

De Sony FE 14 mm/1.8 GM heeft 14 elementen gerangschikt in 11 groepen, waaronder een asferische en twee 'extreme' asferische elementen, evenals ED (extra lage dispersie) en 'super' ED-glas om chromatische aberraties te onderdrukken. Sony's Nano AR Coating II helpt overstraling en nevenbeelden te voorkomen bij het fotograferen in of rond heldere lichtbronnen.

Het objectief heeft interne scherpstelling en die is supersnel. De focusgroep wordt aangedreven door twee 'extreem dynamische' lineaire motoren. Bij handmatige scherpstelling kan op veel Sony camera’s de respons worden ingesteld op lineair, iets wat videografen zullen waarderen. De lens heeft een minimale focusafstand van 25cm en een maximale vergroting van 0,1x.

De Sony FE 14 mm/1.8 GM heeft een handmatige diafragmaring, die kan worden aangeklikt of 'losgeklikt' op basis van uw voorkeur bij het maken van foto- of video-opnamen. Er is ook een AF/MF-schakelaar en een aanpasbare scherpstelvergrendelingsknop, die aan elke aangepaste functie kan worden toegewezen. De lens heeft een weerbestendige afdichting en een fluorcoating op het voorste element om water en vet af te stoten. Omdat het bolvormige frontelement het gebruik van schroeffilters verhindert, is er een sleuf voor uitsparingen voor een gelatinefilterhouder en wordt door Sony een sjabloon meegeleverd om filters van de juiste maat en vorm in voor de houder te maken.

De Sony FE 14mm F1.8 GM zal in mei verkrijgbaar zijn voor € 1.600,-