Nivo50
Ga terug naar het overzicht


Op 1 april 1970 start Joop Schweitzer zijn winkel op Haarlemmerdijk 43 onder de naam Foto Cine Nivo. In deze beginperiode weet Joop zijn bedrijf een solide, zakelijk fundament te geven met een hart voor de mensen en de buurt. Als hij in 1978 ernstig ziek wordt en daardoor gedwongen is zijn werkzaamheden tijdelijk neer te leggen, treedt zijn oudste zoon Bas op 17-jarige leeftijd toe in het bedrijf. In de roerige jaren '80 groeit de firma uit van een behoorlijk succesvol buurtwinkeltje tot een bedrijf dat zich kan meten met de grotere winkels in Amsterdam en zelfs daarbuiten. Foto Cine Nivo dankt het succes mede door zich bij de keuze van het assortiment te richten op de mooiste cameramerken, zoals Leica, Contax en Nikon, maar ook aan de immer gemoedelijke en ontspannen sfeer waarbij er altijd ruimte is voor een goede (Amsterdamse), en veelal flauwe grap. In 1987 stapt ook de jongste zoon Tom in het familiebedrijf. 

Midden jaren '90 gaan de zaken zo goed en neemt de drukte in die mate toe dat men zelfs op zoek moet naar personeel. In de drie decennia die volgen komen er mensen bij en gaan er ook wel mensen weg, maar een aantal werknemers van nivo-Schweitzer werkt al er 15 jaar of langer! 
In 1997 is het bedrijf zodanig uit zijn jas gegroeid dat er behoefte is aan een grotere bedrijfsruimte. Die wordt gevonden op Haarlemmerdijk 114, iets verder aan de overkant, alwaar de winkel tot op de dag van vandaag gevestigd is. Op dat moment is voor Joop de tijd gekomen om van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten. Min of meer in dezelfde periode vestigt Fotoacademie/Fotogram zich op de Prinsengracht, letterlijk om de hoek van de winkel. Voor de studenten en cursisten is Foto Nivo Schweitzer, zoals het bedrijf inmiddels heet, op loopafstand en ze kunnen daar alles vinden wat zij voor hun studie/cursus nodig hebben. 

Je kunt rustig stellen dat van het 50 jarig nivo-Schweitzer bestaan er de laatste 25 jaar digitale fotogeschiedenis zijn. En het bedrijf heeft die hele digitale revolutie mee beleefd. Al in het midden van de jaren '90 werden er de eerste digitale camera's, met een resolutie van nog geeneens 1.000.000 pixels (1-megapixel) verkocht. Ze waren nog relatief traag, groot en, in verhouding nogal prijzig. Later kwamen er compactere, snellere camera's met hogere resolutie. Softwaremaker Adobe bracht in die tijd de eerste versie van Photoshop op de markt. 
Met de introductie van de eerste betaalbare spiegelreflexcamera, de Canon EOS 300D in 2003, groeide de populariteit van digitaal snel. De eerste betaalbare "full-frame" spiegelreflexcamera in 2005, de Canon EOS 5D was tevens een groot succes. De ontwikkelingen volgden zich snel op. In deze periode kwamen er compacte videocamcorders op de markt, waarmee digitaal opgenomen kon worden. Deze opnames konden op de computer bewerkt en gemonteerd worden. 
Nikon kondigt in 2008 de eerste spiegelreflexcamera aan waarmee video-opnames gemaakt kunnen worden, de Nikon D90. Een maand later doet Canon daar met de EOS 5Dmk2, de eerste full-frame spiegelreflexcamera voor video, er nog een schepje bovenop. Video opnemen met spiegelreflexcamera's wordt daarmee in korte tijd razend populair. Datzelfde jaar introduceert Panasonic een compacte camera met verwisselbare lenzen, maar zonder spiegel (mirrorless): de DMC-G1. Olympus en Sony volgen deze trend. In januari 2012 introduceert Fujifilm, de X-Pro1, een 'mirrorless' met professionele ambitie en weet in korte tijd dit X-systeem dusdanig snel met veel camera's en lenzen uit te breiden, dat het zeer geliefd wordt bij amateur en professional. In october 2013 kondigt Sony de A7 en A7R full-frame 'mirrorless' camera's aan en bedient daarmee inmiddels een groot deel van de professionele markt.
Naast deze ontwikkelingen in de digitale fotografie zijn er ook nog andere trends geweest waardoor het assortiment bij Foto Nivo Schweitzer inmiddels is uitgebreid met o.a. Actioncams, microfoons, audiorecorders, HDMI-SDI videorecorders, artikelen voor vloggers en podcasting, rigs voor camera's, foto-printers en inkjetpapier, accu's en laders, artikelen voor kleurbeheer en (scherm-)calibratie en digitale middenformaatcamera's. Het analoog fotograferen is niet voorbij en daarom wordt er nog steeds film verkocht en verzorgt nivo-Schweitzer het ontwikkelen en afdrukken (van film en digitale bestanden). 'Foto' dekt reeds lang de lading niet meer, dus Foto Nivo Schweitzer heet daarom nu Nivo Schweitzer. Gebleven zijn de aandacht, de vakkennis, de vriendelijkheid, de service, het enthousiasme, het plezier en de liefde voor het maken van mooi beeld.


Op 27 november 2014 overleed op 83-jarige leeftijd Joop Schweitzer, oprichter, naamgever en pater familias. Wij zijn ontzettend blij en dankbaar dat Joop erbij was toen we het 40-jarige bestaan vierden, en in gedachten is hij nog altijd bij ons. Natuurlijk zijn wij trots op ons 50-jarig bestaan maar wij realiseren ons dat wij dit alleen kunnen vieren dankzij u en het door u in ons gestelde vertrouwen in de afgelopen halve eeuw. Hiervoor zijn wij u ontzettend dankbaar en hopen u ook de volgende 50 jaar die voor ons liggen te kunnen verwelkomen.